Allsvenskans största profiler någonsin

Som liga anses den vara en av de 20 bästa i Europa, och de allra främsta spelarna hittar vi i Allsvenskan. De kommer många bra spelare i Sverige, men efter en tid är det många som lämnar landet för spel i utländsk storklubb. Men Allsvenskan har haft många stjärnor genom tiderna. Här tittar vi närmare på några av Allsvenskans största profiler någonsin.

1) Henke Larsson

Den första på vår lista över Allsvenskans största profiler någonsin, Henrik ‘Henke’ Larsson, började sin karriär i Helsingborg-klubben Högaborg, där han utmärkte sig som en stark målgörare innan han flyttade upp i ligan och bytte till Helsingborgs IF.

Här uppnådde han imponerande 50 mål i 56 matcher innan han flyttade vidare, först till Feyenoord och sedan Scottish Celtic, där han fick en legendarisk status. På sju år blev det 221 matcher och 174 mål. ‘Henke’ spelade både i FC Barcelona och Manchester United innan han avslutade sin karriär hemma i Helsingborg.

För landslaget blev det 106 matcher och 37 mål under perioden 1993-2009. Det mest minnesvärda målet var förmodligen målet mot Bulgarien i bronsmästerskapet 1994, där Sverige vann övertygande med 4-0. Henke är den fjärde mest målgörande spelaren någonsin i det svenska landslaget.

Aktiv mellan: 1988-2013

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 140 matcher 88 mål

Matcher och mål i utlandet: 369 matcher och 214 mål for Feyenoord, Celtic, FC Barcelona och Manchester United

Matcher och mål i landslaget: 106 matcher och 37 mål.

Allsvenskans största profiler någonsin: Henke
Henke (och Pontus Kåmark) firas efter bronsmedaljen. Foto: Sniper Zeta CC-SA 4.0

 

2) Zlatan Ibrahimovic

Med blott 40 matcher i Allsvenskan är Zlatan helt klart spelaren på vår lista över Allsvenskans största profiler någonsin med minst antal matcher i den bästa svenska serien. Men du kan inte ignorera Sveriges största spelare någonsin.

Få spelare var lika hypade som Zlatan, och runt millenieskiftet började hela världen rikta blickarna mot södra Sverige, där en 18-årig pojke gav motståndarnas ett tufft motstånd. Zlatan gick vidare till Ajax, där han fortsatte sin karriär som tog honom till fotbollens absoluta toppar.

Det var särskilt i Italien som Zlatan slog igenom, inte minst i Inter, Milan och Juventus. Och till och med floppbytet till FC Barcelona kunde inte förringa Zlatans rykte.

Zlatan har också spelat en oerhört viktig roll för det svenska landslaget. Han är (naturligtvis) den spelare som tagit flest poäng någonsin, med totalt 13 poäng mer än nummer två, Sven Rydell.

Aktiv mellan: 1999 –

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 40 matcher 16 mål

Matcher och mål i utlandet: 745 matcher och 457 mål för Ajax, Juventus, Inter Milan, FC Barcelona, AC Milan, Paris SG, Manchester United och LA Galaxy.

Matcher och mål i landslaget: 116 matcher och 62 mål.

3) Gunnar Gren

Från en spelare som fortfarande är aktiv, till tre spelare som la skorna på hyllorna för decennier sedan, nämligen Gre-No-Li, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, som alla blev legender i italienska Serie A och särskilt för AC Milan. Samtliga tre spelare vann guld i de olympiska spelen 1948, och italienska AC Milan värvade trion 1949. Det visade sig vara ett riktigt bra beslut.

Den första i trion var Gunnar Gren, som spelade på den offensiva mitten eller i anfallet. Gunnar Gren började sin karriär i Gårda BK, som då var i den bästa laget i den svenska serien. Som 21-åring flyttade han till IFK Göteborg 1941, där han gjorde 79 mål i 168 matcher under de kommande åtta åren innan han flyttade till AC Milan där han spelade 1949-1953 och tog klubben tillbaka till toppen och vann bland annat ett mästerskap.

Gunnar Gren avslutade sin karriär som 44-åring men återvände faktiskt från pensionen för att spela en match när han var 56 år! För landslaget blev det 32 imponerade mål på bara 57 matcher.

Aktiv mellan: 1937-1976 (!)

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 248 matcher och 97 mål

Matcher och mål i utlandet: 217 matcher och 45 mål för AC MIlan, Fiorentina och Genoa.

Matcher och mål i landslaget: 57 matcher och 32 mål.

4) Gunnar Nordahl

Den andra delen av Gre-No-Li, Gunnar Nordahl, var en av de hetaste målgörarna som någonsin funnits i Sverige, om inte den allra hetaste. Gunnar Nordahl gjorde 68 mål på bara 41 matcher för Hörnefors innan han först flyttade till Degerfors och sedan IFK Norrköping.

I Norrköping vann han 4 SM-guld innan han åkte till AC Milan med Gren och Liedholm. Fram till 1956 spelade Gunnar Nordahl 257 matcher och gjorde 210 mål. Han vann två mästerskap och blev toppsmålgörare i Milan i 5 matcher under de 8 säsongerna innan han avslutade sin karriär i AS Roma.

För Sverige blev det 33 matcher och 43 mål. Ja, du läser rätt. År 1947 slog Nordahl 15 mål i sju matcher. Vilken Messi?

Aktiv mellan: 937-1958

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 172 matcher och 149 mål

Matcher och mål i utlandet: 291 matcher och 225 mål för AC MIlan och Roma

Matcher och mål i landslaget: 33 matcher och 43 mål.

5) Nils Liedholm

Den sista i trion är Nils Liedholm. Där Gren växlade mellan anfall och offensivt mittfält och Nordahl var den uttalade målgöraren var Liedholm den assisterade de andra två.

Nils Liedholm startade först i Allsvenskan då han spelade för IK Sleipner innan IFK Norrköping knep honom. Här spelade han i tre år innan han flyttade till Milan. Nils Liedholm spelade aldrig för några andra klubbar och gjorde hela 13 säsonger i klubben innan han slutade sin karriär som spelare 1962.

Därutöver, där de andra två “bara” vann guldmedaljen, ingick Liedholm också i laget när Sverige fick VM-silver 1958. Liedholm gjorde mål i finalen, vilket gjorde honom till den äldsta målgöraran i en VM-final någonsin. Han spelade bara 23 matcher, men det fanns dock många viktiga prestationer bland dessa matcher!

Liedholm fick också en lång spelkarriär i Italien, där han ledde ett antal lag i över tre decennier. Han vann två mästerskap och tre pokaltitlar. Han är därför inte bara en av Allsvenskans största profiler, utan också ett stort namn också i Italien.

Aktiv mellan: 1938-1962

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 108 matcher och 46 mål

Matcher och mål i utlandet: 359 matcher och 81 mål för AC Milan

Gre-No-Li – Gunnar Nordahl, Nils Liedholm och Gunnar Gren för Milan ca. 1952. Foto Carlo Fumagalli /AP Photo Public Domain

6) Fredrik Ljungberg

Fredrik Ljungberg debuterade i Halmstad som 17-åring, och det blev snabbt klart att han hade en speciell talang. Under de kommande fyra åren spelade han 139 matcher, gjorde 16 mål och gjorde mängder assists, och det blev också en svensk cuptitel och ett mästerskap.

Klubbar som FC Barcelona och Inter höll ett öga på Ljungberg, men det var Arsenal som lyckades värva spelaren. Här gjorde han nio säsonger, 2 mästerskap och vann tre pokaltitlar. Och sedan var han en del av den “oövervinnliga” säsongen. 2007 bytte han till West Ham, följt av en äventyr i USA, Skottland, Japan och till och med Indien innan han satte sina fotbollsskor på hyllan 2014.

Aktiv mellan: 1994-2014

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 139 matcher och 16 mål

Matcher och mål i utlandet: 426 matcher och 89 mål för Arsenal, West Ham, Seattle, Chicago, Celtic, Shimizu och Mumbai City.

Matcher och mål i landslaget: 75 matcher och 14 mål.

7) Tomas Brolin

Tomas Brolin hade en anmärkningsvärt kort karriär. Ändå gjorde han ett stort avtryck på fotbollsvärlden, varför vi inte kan ignorera honom på listan över Allsvenskans största profiler. Brolin debuterade som 14-åring i den fjärde bästa serien innan han började spela för GIF Sundsvall och sedan IFK Norrköping.

Men efter att ha gjort 7 mål på bara 9 matcher, fångades Brolin av Parma som 20-åring och spelade de kommande fem åren med stor framgång och såldes sedan till Leeds. Men skador, stundtals dålig form och några oturliga eskapader utanför fältet, fick Brolins karriär att gå neråt snabbt, som gav upp sin fotbollskarriär som 29-åring 1998.

Brolin spelade 47 nationella matcher och gjorde 27 mål. Men höjdpunkten i hans karriär var VM-bronsen 1994, där Brolin också kom med i all-star-laget.

Aktiv mellan: 1984-1998

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 64 matcher och 20 mål

Matcher och mål i utlandet: 228 matcher och 35 mål för Parma, Leeds, Zürich och Crystal Palace

Matcher och mål i landslaget: 47 matcher och 27 mål.

8) Thomas Ravelli

Thomas Ravelli är en av de få spelarna på listan som inte tillbringade sin storhetstid utomlands, även om han verkligen hade de rätt färdigheterna. Ravelli tillbringade först 10 år i Öster, där han vann två mästerskap innan han gick vidare till IFK Göteborg, där han spelade i 8 år. Här blev det sex mästerskap, och klubben presterade väldigt bra i Champions League.

Ravelli hade ett enda kort utomlandsäventyr i USA innan han återvände och avslutade sin karriär i Öster.

I landslaget är han den som har spelet näst flest matcherna och han var också en del av bronslaget 1994. Den öppna och temperamentsfulla målvakten utsågs till världens näst bästa målvakt 1994 och den tredje bästa året efter.

Aktiv mellan: 1978-1999

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 438 matcher och 0 mål

Matcher och mål i utlandet: 23 matcher och 0 mål för Tampa Bay Mutiny

Matcher och mål i landslaget: 143 matcher och 0 mål.

9) Glenn Hysén

Glenn Hysén är en annan IFK-legend på listan över Allsvenskans största profiler någonsin. Den starka försvararen debuterade för IFK 1978, spelade där under de kommande fem åren och vann två mästerskap, två cuptitlar och en UEFA-cuptitel, och utsågs till årets spelare 1983.

Han gick sedan till PSV Eindhoven där han spelade två år för att sedan återvända till IFK Göteborg under två säsonger och där vann han ytterligare en UEFA-cuptitel utöver ett mästerskap. Och återigen utsågs han till årets spelare.

De kommande fem åren tillbringades i Fiorentina och Liverpool innan Hysén återvände till GAIS, där han slutade sin karriär 1994.

Aktiv mellan: 1978-1994

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 214 matcher och 15 mål

Matcher och mål i utlandet: 183 matcher och 15 mål för PSV Eindhoven, Fiorentina och Liverpool

Matcher och mål i landslaget: 168 matcher och 8 mål.

10) Håkan Mild

Håkan Mild spelade för IFK Göteborg hela tiden, och under de totala 16 säsongerna för IFK blev det 4 mästerskap och en vinst.

Det blev till och med tre europeiska äventyr för Mild: i Schweiz, Spanien respektive England, men ingen av de tre resorna blev en riktig framgång för Mild, som också är på vår lista eftersom han tillbringade så många år i Allsvenskan.

Mild kontrollerade mittfältet och hade ett bra taktiskt sinne, som Sverige gynnades av bland annat vid VM 1994, där han, med ett mål och en assist i slut-fasen, var en viktig spelare i bedriften i att ta brons.

Aktiv mellan: 1989-2005

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 246 matcher och 26 mål

Matcher och mål i utlandet: 80 matcher och 2 mål för Servette, Real Sociedad och Wimbledon

Matcher och mål i landslaget: 74 matcher och 8 mål.

11) Olof Mellberg

Olof Mellberg är med på listan även om han faktiskt bara spelade två säsonger i Allsvenskan. Men hans prestation går inte att bortse ifrån.

De första åren spelade han i Degerfors och sedan AIK med vilka ha nådde ett svenskt mästerskap och senare vann Guldbollen 2003, och senare komma han med i EURO 2004 all-star team. Mellberg gick sedan till Racing Santander, men det var i engelska Aston Villa som han uppnådde legendarisk status och spelade i sju säsonger.

Han bytte sedan till Juventus 2008 och började lite av en nomadisk existens som också förde honom till Olympiakos och Villarreal innan han avslutade sin karriär i FC Köpenhamn. Han har de spelare som spelat sjätte flest matcher för Sverige

Aktiv mellan: 1996-2014

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 64 matcher och 0 mål

Matcher och mål i utlandet: 479 matcher och 22 mål för Racing Santander, Aston Villa, Juventus, Olympiakos, Villarreal och FC København

Matcher och mål i landslaget: 117 matcher och 8 mål.

 

Olof_Mellberg för Olympiakos i 2012. Foto: Football.ua CC-SA 3.0

12) Roland Nilsson

Roland Nilsson är en spelare finns med på listan eftersom han spelade så många matcher i Allsvenskan. Och ja, för att försvararen vann UEFA-cupen, 3 svenska mästerskap med IFK

Göteborg och blev ett med Helsingborg, fick Guldbollen 1996 och utsågs till bästa försvarare det året och 1999. Nilsson startade sin karriär i Helsingborg 1981 innan han gick vidare till IFK Göteborg, där han spelade 1983-1989.

De kommande 5 åren tillbringades i engelska Sheffield Wednesday innan han överraskande återvände till Helsingborg som 31-åring där han spelade under de kommande tre åren. Han bytte sedan till Coventry och från 1997-2002 spelade han både för Helsingborg och Coventry. Nilsson avslutade sin karriär i GAIS 2006. Då var han 43 år.

Nilsson fick full speltid vid världsmästerskapet 1994. Och med sina 116 internationella matcher rankas han som sjunde plats sett till den spelare med flest internationella matcher.

Aktiv mellan: 1981-2006

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 273 matcher och 14 mål

Matcher och mål i utlandet: 220 matcher och 2 mål för Sheffield Wednesday och Coventry

Matcher och mål i landslaget: 117 matcher och 1 mål.

13) Anders Svensson

Vi tror inte att vi kränker Anders Svensson genom att säga att han inte är den främsta spelaren på listan. Men självklart, svensken har flesta internationella matcher någonsin, så därför kan vi inte förbise Elfsborg-legenden, som också har spelat mycket i Sverige och hör hemma på listan över Allsvenskans största profiler någonsin.

Anders Svensson startade i Elfsborg 1994, där han spelade fram till 2001. Därefter fångades mittfältare av Southampton, där han tillbringade de kommande fyra åren. Tiden var definitivt godkänd, men 2005 kom Svensson tillbaka till Elfsborg, där han spelade under de kommande tio åren! Under totalt 17 år vann han två mästerskap och två titlar. Och i de 148 nationella matcherna blev det 21 poäng.

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 421 matcher och 72 mål

Matcher och mål i utlandet: 140 matcher och 10 mål för Southampton

Matcher och mål i landslaget: 148 matcher och 21 mål.

14) Kennet Andersson

Kennet Andersson startade i division 2-klubben Eskilstuna, där han som 18-åring imponerade stort. Detta noterades i IFK Göteborg, som värvade honom, och här fortsatte den unge anfallaren att göra mål. Han blev faktiskt toppmålgörare 1991 och det uppmärksammades utomlands.

Det var början på en lång karriär som förde Kennet Andersson till Belgien, Frankrike, Italien och Turkiet innan han avslutade sin karriär hemma i Gårda BK 2005.

Anfallaren blev Sveriges främsta målgörare vid VM 1994 där han gjorde fem mål.

Aktiv mellan: 1985-2005

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 76 matcher och 37 mål

Matcher och mål i utlandet: 318 matcher och 92 mål för Mechelen, Lille, Caen, Bari, Bologna, Lazio och Fenerbahce

Matcher och mål i landslaget: 83 matcher och 31 mål.

15) Martin Dahlin

Vi avslutar vår lista över Allsvenskans största profiler någonsin med ännu en anfallare, nämligen Martin Dahlin, som som 19-åring debuterade för Malmö FF, ett lag som han representerade under de kommande fyra åren med ett fint målsnitt på 0,5 mål per match vilket belönade honom med Guldbollen.

Martin Dahlin reste sedan till Borussia Mönchengladbach, och tiden här var höjdpunkten i hans karriär. De kommande fem åren tillbringades i Tyskland, och Martin Dahlin fortsatte att göra många mål.

Karriären förde Martin Dahlin därefter till bland annat Roma och Blackburn, men skador påverkade spelet på planen, och Martin Dahlin var tvungen att gå i pension som 31-åring.

För det svenska landslaget blev det 60 matcher och 29 mål, varav 3 vid 1994 års VM.

Aktiv mellan: 1987-1999

Antal matcher och mål i Allsvenskan: 79 matcher och 39 mål

Matcher och mål i utlandet: 163 matcher och 64 mål för Borussia Mönchengladbach, Roma, Blackburn Rovers och HSV

Matcher och mål i landslaget: 60 matcher och 29 mål.

Allsvenskans största profiler någonsin Honourable mentions: Glenn Strömberg, Stefan Schwarz, Anders Limpar, Patrik Andersson, Victor Nilsson Lindelöf, Kim Källström, Andreas Isaksson, Sebastian Larsson, Johan Elmander, Niels-Eric Johansson, Johan Mjällby, Tobias Hysén, Marcus Berg, Emil Forsberg, Markus Rosenberg, Niclas Alexandersson

Vill du se mer? Läs om Allsvenskan skyttligan.

18+ | Spela ansvarsfullt | Villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll