Allsvenskan lag – Topp 10

I den här artikeln kollar vi närmare på de 10 största Allsvenska lagen baserat på Allsvenskan 2021 samt en historisk återblick. Vi rankar de olika lagen och tittar på de individuella lagens nuvarande styrkor idag och historiskt. Och så tittar på lagen som inte längre spelar i ligan – och frågar oss vad som gick fel.

Spela på Allsvenskan

Spela på Allsvenskan og hitta en bra odds bonus. Du kan få helt upp till 2.000 kronor hos Unibet och 100% upp till 1.000 kroner hos Bethard.

BookmakerBonusSpela här
Unibet100% upp till 2000 krGå till Unibet

Regler och villkor gäller 18+
Bethard100% upp till 1000 krGå till Bethard

Regler och villkor gäller 18+

 

Hur avgör vilket som är Allsvenskans lag nummer ett?

I vår recension kan du läsa om många Allsvenska lag, vilka har intagit toppostioner i dag och historiskt sett. För att göra det tydligt har vi delat in lagen i tre grupper: de största Allsvenska lagen, de näst största lagen samt det bred mittfältet och slutligen de lag som inte längre tillhör den topp som den en gång var en del av.

Självfallet tittar vi i huvudsak på den nuvarande strykan, inklusive mästerskap liksom deras finansiella styrkor, supportkultur och hur välkända de är inom och utanför Sveriges gränser. Trevlig läsning!

De största

I nästan alla ligor finns det några klubbar som är oöverträffade. Detta gäller även i Allsvenskan, här pratar man om ”the Big 3″ – Malmö FF, IFK Göteborg och AIK Stockholm. Titta bara på statistiken nedan, som visar genomgången av Allsvenskan lag.

Allsvenskan lag

Malmö FF

Inget lag har dominerat Allsvenskan de senaste åren lika mycket som Malmö FF. Med 5 mästerskap under 2010-talet tog Malmö inte bara ledningen som laget med flest mästerskap i Allsvenskans historia, utan också laget som historiskt sett tagit hem flest poäng.

Det finns inte heller något som tyder på att Malmö FF kommer stoppa sitt segertåg inom den närmaste framtiden. Sydsvenskerna har tagis sig till spel Europa, där det har blivit 2 x Champions League de senaste åren och utöver den högsta budgeten för ligan har Malmö också den mest värdefulla truppen, för AIK och Hammarby i tredje plats.

Malmö är bookmakarnas favorit för guldet 2021, och de kommer troligen att fortsätta att vara det några år till. Även om de bara vann silver förra säsongen.

IFK Göteborg

Malmö må uppleva en våg av framgång just nu, men IFK Göteborg har en erfarenhet som är svår att slå. Som det enda Skandinaviska laget någonsin har de vunnit UEFA-cupen, närmare bestämt två gånger, båda segrarna uppnåddes på 1980-talet!

På 90-talet uppnådde klubben från Sveriges näst största stad även fina resultat i Champions League, och förutom att vara det mest populära laget i Sverige är det utan tvekan det mest kända utanför Sveriges gränser.

I början av 2000-talet fick IFK ekonomiska svårigheter och det har tagit några år för klubben att komma på fötter igen. Det blev ett mästerskap 2007, men annars har det varit fler dåliga år än bra. Med två silvermedaljer och ett brons sedan 2013 har de senaste åren dock sett lite ljusare för de otåliga Göteborgarna som längtar efter att återvända till de lyckliga årtiondena i slutet av det förre årtusendet.

AIK

Huvudstadsklubben AIK Stockholm är laget som skryter med flest säsonger i rad, med 91 av 95 möjliga när säsongen 2021 började. Under dessa 91 säsonger har de skapat den tredje största mängden poäng tillsammans. Flertalet av klubbarna på listan har haft en eller flera perioder där de har dominerat Allsvenskan.

Faktum är att AIK inte gör det. Åtminstone inte i samma utsträckning som konkurrenterna. Istället sprids Stockholmsmästarna mer jämnt i 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1931-1932, 1936-1937, 1992, 1998, 2009 och senast 2018 när klubben tog hem sitt 12: e mästerskap.

16 silvermedaljer i hela Allsvenskan är inte bara ett rekord, det visar även att AIK är mer vana vid att befinna sig i toppen av ligan än utanför den. Ett annat bevis för klubbens storhet är antalet åskådare, som i genomsnitt var 18 769 st år 2021 och är ligans näst högsta siffra. Förutom sin stolta historia och status som ligan näst högst rankade trupp har AIK en annan fördel, nämligen den imponerande Friends Arena med plats för 50 622 åskådare, vilket gör det till Skandinavien största.

Närmast toppen

Djurgården

Från AIK till de lokala rivalerna Djurgården. Svensk fotboll drivs, på gott och ont, av en supporterkultur, och det finns två grupper som utmärker sig lite extra och det är AIK och Djurgården.

På alla parametrar befinner sig Djurgården en liten bit ifrån AIK. Åskådarsektionen på 16.482 är fin, men något mindre, och detsamma gäller troféhyllan, som rymmer 11 guldmedaljer och lika många silver.

Det har varit en tid sedan “Järnkaminerna” satte avtryck på Allsvenskan, men nu är de tillbaka. Efter att ha vunnit guld 2002, 2003 och 2005, ble det bar til brons i 2007 och 2017. Men i 2019  blev de återigen krönade mästare.

Norrköping

Sett till antal mästerskap är Norrköping är den tredje största klubben i Allsvenskan med 13 st. Sett till totalt antal poäng är de nummer 4. Så varför klubben inte anses vara den absolut största kan vara svår att förstå. Norrköping kan dock sägas vara det lag som ligger precis en nivå under de allra bästa Allsvenskan-lagen.

Om man tittar tillbaka på klubbens historia ser man att deras absolut storhetstid ligger en bit bak i tiden. Långt tillbaka i tiden! 8 av de 13 mästerskapen ägde rum på 1940- och 1950-talet, medan 1960-talet bjöd också på ett par framgångsrika år. Klubben har faktiskt bara vunnit 2 mästerskap sedan 1963, nämligen 1989 och relativt nyligen: 2015. Den gången var det till stor del tack vare 21 poäng från Emir Kujovic, som också gjorde honom till Allsvenskans främste målgörare.

År 2016 blev det brons, medan förra säsongen gav silver, och Norrköping är också bland bookmakarnas favoriter denna säsong.

IF Elfsborg

Elfsborg är ett typiskt mellanlag, sett till i stort sett alla parametrar, från ekonomi till åskådare, där de ligger på 10 respektive 9 respektive för Allsvenskan lag.

Men IF Elfsborg är också ett lag som kan överraska vilket 6 mästerskap – senast 2012 – är ett bevis för liksom 5 silvermedaljer och 3 trofétitlar. Dessutom har IF Elfsborg en framstående historia i Europa, där de har spelat upp 126 gånger och tillbaka på 1960-talet i flera omgångar, och laget har gjort bra ifrån sig i både TOTO Cup och UEFA Cup.

Under de senaste åren har IF Elfsborg gjort mindre väsen av sig bortsett från 2012-mästerskapet och en pokaltitel 2014. Elfsborg har en mittställning i medaljligan samt mätt i ekonomi och supporterbas.

Helsingborg

2010-talet har varit en turbulent tid för Helsingborg. 2010 vann de pokaltitel men därefter började det gå utför för klubben som under 2017-säsongen till och de var till och med tvungna att att flytta ned i den näst bästa ligan innan de återvände igen säsongen 2019.

Med 5 guldmedaljer och 8 silver genom historien, och spel i Euro League och Champions League – alla under undre åtiondet är det här ett lag som inte ska räknas bort.

Däremot har de haft svår att få budgeten att stämma, och de har fått sänka sin ambition snivå något innan de nu ger sig ut att jaga medaljer i Europa igen.

Hammarby

Kultklubben Hammarby har stulit Halmstads plats på vår lista över de största Allsvenskan-lagen trots att det har både färre pokaler och och färre poäng än många andra Allsvenska lag. Och det kan tyckas orättvist, men förutom det enda mästerskapet 2001 och de tre silver som Hammarby har, är det en unik klubb som inte ska förbises.

Även enligt svenska standarder, där fankulturen är i en klass i sig, urskiljer Hammarby sig. Över 25 000 fans dyker i snitt upp till hemmamatcherna, nästan 7000 mer än nummer två på listan, de lokala rivalerna AIK, och det är eb betydligt större publik än vad något annat skandinaviskt lag kan stoltsera med.

År 2008 röstades Hammarbys hemmaarena utsedd till den 11: e högljuddaste i världen av irländsk sportmedia!

Sedan 2001-mästerskapet har Hammarby två medalj uppsättning av varje metall: 2003 och 2006. Men med sin fascinerande bakgrund är det här en av turnerings mest intressant lag.

De små var en gång stora

De sista klubbarna som vi tagit med på vi topp 10-lista över Allsvenskan lag är två tidigare giganter som i dag innehar en mer undanskymd roll.

Örgryte

Om Norrköping måste drömma sig tillbaka till 1940-talet och 1950-talet, måste Örgryte gå ännu längre tillbaka för minnas sin topptid. Klubben, som ligger i Superettan, har totalt vunnit 12 mästerskap och 6 st silvermedaljer.

Den senaste var 1935, då klubben verkligen dominerade, samtidigt som den svenska ligan startade. Från 1896-1911 vann klubben de 11 återstående mästerskapen.

Sedan dess har det knappast gått lika bra för Göteborgsklubben som spelar på den ikoniska arenan Gamla Ullevi. Under 2011 gick klubben i konkurs. Klubben är dock fortfarande stolt innehavare av titeln flest åskådare någonsin, 52 194 kom och följde det lokala derbyt mellan Örgryte och IFK.

GAIS

En annan tidigare toppklubb, vilken nu befinner sig långt från toppen, är Örgrytes motståndare på hemmaplan: GAIS, som delar arena med Örgryte.

Med sex stycken vinster och 4 silvermedaljer mellan 1919-1954 så ligger glansdagarna bakom dem, även om de spelade i TOTO Cup under 1990-talet. De senaste decennierna har inneburit många prövningar för göteborgsklubben, som inte spelat allsvensk fotboll sedan 2012, och ofta placerar sig i den nedre halvan av poängräkningen.

Framtiden för nuvarande Allsvenskan lag

Svensk fotboll har under de senaste åren haft svårt att nå ut i Europa, och befinner så långt ner i koefficient listan. Det enda laget som har kunnat bryta förbannelsen under de senaste åren är Malmö, som har lyckats kvalificera sig till Champions League.

Det är problematiskt för en liga där de ekonomiska resurserna inte motsvarar den unika fankulturen, men det finns inget tvivel om, med svenskt deltagande i Euro League eller Champions League, skulle påverka ligan positivt.

I skrivande stund verkar det som att Malmö kommer inta toppostionen på topp 3-listan, ekonomin är så bra och laget är så starkt att det kan har råd att hantera en förlust eller två, utan att laget försvagas alltför mycket. AIK visar med fjolårets vinst att de kommer kämpa för en ny vinst.

I fältet under finner vi klubbar som Djurgården, Norrköping och Häcken, vars vinstchanser är något lägre än Malmös och AIK’s.
Men oavsett vilket lag som tar guld, silver, brons och därmed ger sig ut ett ett europeiskt äventyr (eller två), vågar vi lova att det det kommer att bjudas på mycket spänning.

Vi hoppas att det uppskattat vår recension av de största Allsvenskan lag.

Har du lyst på at läsa mer om Allsvenskan? Kolla inn vår artikler om Allsvenskan Tabell och Allsvenskan genom historien.

18+ | Spela ansvarsfullt | Villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll